آرمان ریاحی الف) کشف جنازهی منتسب به رضاشاه در صحن حرم شاهعبدالعظیم حسنی پس از نزدیک به چهل سال ابهام یکی از مهمّترین و عجیبترین خبرهایی بود که در این موقع میشد شنید. انگار تاریخ ـ هنوز معاصرـ را با همهی زیروبم پر اعجابش احضارکرده باشند. آنهم در قرنی که هنوز به سر نیامده، سه حکومت با سه نوع ایدئولوژی را در این کشور مرور کرده است که گرچه به ظاهر متفاوت بودهاند، شیوههای حکمرانی در آنها کمابیش پیروی از…
رضا شکراللهی: ما مردمی هستیم ضربالمثلزده؛ همانقدر که جوکزده و سیاستزده و تاریخزده و فرهنگزده و دیگرچیزهازده. الی ماشاءالله ضربالمثل عامیانه و ادیبانه داریم که خوشبختانه هیچ مرگشان هم نمیشود. تا ضربالمثلی میخواهد در سکوت و آرامش از حافظهی ملت بگریزد، حادثهای سیاسی یا…
یکی از شاخصهای سنجش میزان توسعه و پیشرفت هر کشور، تولیدات علمی آن است و تعداد مقالات علمی منتشرشده عینیترین شاخص کمّیِ آن. به عبارت دیگر، تحلیل میزان مقالات علمی یکی از شیوههای سنجش آن چیزی است که در نتیجهی فعالیتهای علمی یک کشور…
داستان بیویرایش پنج شب پیش بود که همسایهی ما به شوهرم زنگ زد که من خانهام را به یک نفر، دوماهه اجاره دادهام. گفت یک آقا هست که پدر و مادرش هم همراهش هستند. خانواده هستند. گفت که اینها خیلی به حجاب اهمیت میدهند…
شعار نمایشگاه کتاب پارسال دوحه «پیش بهسوی جامعهی متفکر» بود. شعار نمایشگاه کتاب امسال تهران «نه به کتاب نخواندن» است. با همهی منفی بودنش، بهنظر واقعگرایانه میآید برای ما! از این که بگذریم، در پوستر رسمی و سهزبانهی نمایشگاه کتاب که امروز منتشر شده…
نمیدانم لقلقهی زبان شدنِ برخی کلمهها و عبارتها باعث تنبلی ذهنی اهل قلم، بهخصوص روزنامهنگاران، میشود یا تنبلی ذهنی باعث لقلقهی زبان شدن آن کلمهها و عبارتها. شاید باید این را هم بگذاریم کنار معمای هستیشناسانهی مرغ و تخممرغ. یکی از این لقلقهها، که…
فرناز سیفی: زن در صف امضای کتاب ایستاده بود. یک نسخه از کتاب مرد نویسنده را جلوی او گذاشت تا برایش امضا کند. وقتی مرد در حال امضا بود، زن برایش گفت که چقدر با کاراکتر زن در کتاب احساس نزدیکی و همدلی میکند.…
ـ خطاب درویشانهی سعدی به کیست در این بیت، «ای روی دُلارایت مجموعهی زیبایی / مجموع چه غم دارد از من که پریشانم»؟ ـ سعدی، با اینهمه دلارِ چشمدرآر، درویشیاش کجا بود: «هرکه دلارام دید از دلش آرام رفت.» تازه آنقدر جانش به دلارهایش…
«اگر این خیالها نبود، اگر جادوی موسیقی نبود، اگر بشر آنقدر سرگرم چرخ و باروت و آب میشد که سازها را کشف نمیکرد، تمام آدمها یکجا دق میکردند و میمردند.» اگر قرار باشد فقط یک جمله از رمان تن تنهایی را بیرون بکشم برای…
چکیده: پروبلماتیک در انگلیسی، هم صفت است و هم اسم. در فارسی، یا خودش را به کار میبرند یا معادلهایی نارسا یا ناتوان، مثل مشکله. در این متن، برابرنهاد دشواره و دشوارگی، بهطور خاص، برای پروبلماتیکِ اسم پیشنهاد شده است. رضا شکراللهی: بهگمانم یک سال پیش…