خبر و گزارش کتاب‌گرد

کتاب‌های دونالد ترامپ در ایران

۱۹ آبان ۱۳۹۵
کتاب‌های دونالد ترامپ در ایران

و آن‌چه از پشت صحنه‌ی کتاب‌های او نمی‌دانید

امروز پستی در کانال خوابگرد منتشر کردم دربار‌ه‌ی کتاب‌هایی که از دونالد ترامپ در ایران ترجمه و منتشر شده است. کتاب‌هایی از دسته‌ی کتاب‌های چگونه پولدار شویم. کتاب‌هایی که اگر خوانندگانش را پولدار نکند، ناشرانِ این قبیل آثار را به پول‌های خوب می‌رساند. دوستی پیام داد که «اولین کسانی که در ایران با ترامپ آشنا شدند کسانی بودند که به بازاریابی شبکه‌ای و هرمی مشغول‌اند و کتاب‌هایی که معرفی کرده‌اید جزو کتاب‌های اصلی آن‌هاست.» آقای احسان رضایی هم پیغام فرستاد که چند ماه پیش گزارشی مبسوط در این باره در هفته‌نامه‌ی «تماشاگران امروز» منتشر کرده است. از او خواستم متن گزارش را بفرستد تا بازنشر کنم تا به تصویر دقیق‌تری از این کتاب‌ها و جایگاه‌شان در بازار کتاب ایران برسیم.

اما  در این میان، خوانندگان دیگری پرسیدند که این کتاب‌ها را خودِ ترامپ نوشته است؟ و شمار دیگری، جوگیرانه، از لزوم مطالعه‌ی این آثار برای آموختن راه موفقیت سخن راندند. در پاسخ به این پرسش و در واکنش به این احساس تب‌دار، می‌توان به سراغ یکی از سایه‌نویسان (نویسنده‌ی پشت پرده یا همان Ghost Writer) دونالد ترامپ رفت که نیویورکر در جولای ۲۰۱۶ گزارشی از افشاگری‌ او را منتشر کرد. یادداشتی است بسیار مفصل و در عین حال آکنده از اطلاعات و جزئیات جذاب. اگر کسی همت کند آن را به فارسی برگرداند و برایم بفرستد، متن کامل آن را در همین جا منتشر می‌کنم تا دور هم بیشتر خوش باشیم و از رئیس جمهور شدن دونالد ترامپ عمیق‌تر لذت ببریم! تونی شوارتز، سایه‌نویس یکی از کتاب‌های پرفروش دونالد ترامپ، گفته که احساس می‌کند شبیه خالق فرانکشتاین شده و از آن چه خلق کرده پشیمان است. چکیده‌ای از روایت افشاگرانه‌ی شوارتز در نیویورکر به این قرار است:

“روزی که دونالد ترامپ خودش را کاندیدا کرد واقعاً وحشت‌زده شدم، چون دیدم به راحتی درباره‌ی نوشتن آن کتاب دروغ می‌گوید و فکر کردم چقدر راحت دروغ می‌گوید. اما همان موقع چیزی نگفتم چون پول خوبی از کتاب به دست آورده بودم.” بعداً که کمپین ترامپ پیش می‌رود، شوارتز مصاحبه و اعلام می‌کند که تصویر این بیزنس‌من موفق را من برای او ترسیم کردم و در واقع یک خوک را بزک دوزک کردم. هرچه در این کتاب آمده همانی نیست که در واقعیت اتفاق افتاده است.

شوارتز درباره‌ی داستانِ آشنایی‌اش با دونالد ترامپ هم می‌گوید که او می‌خواست مستأجران یکی از مجتمع‌های مسکونی خودش را بیرون کند و چون قانوناً اجازه‌ی این کار را نداشت، بی‌خانمان‌ها را در آن‌جا اسکان می‌دهد تا مستأجران خودشان بروند. در نهایت ترامپ نقشه‌اش با شکست مواجه می‌شود، ولی شوارتز مقاله‌ای در این باره می‌نویسد و بر خلافِ انتظار، ترامپ از مقاله خوشش می‌آید. “تعجب کردم از شخصیتش، چون ظاهراً تمام چیزی که می‌خواست این بود که توجه عموم به او جلب شود و به عنوان آدمی گردن‌کلفت و زورگو شناخته شود.”

بار دیگر شوارتز نزد دونالد ترامپ می‌رود تا برای مجله‌ی پلی‌بوی از او مصاحبه بگیرد. “ترامپ جواب سؤال‌ها را درست نمی‌داد و دائم می‌گفت من وقت ندارم و از جواب دادن طفره می‌رفت. در نهایت گفت که دارم کتاب زندگینامه‌ام را می‌نویسم. من هم به شوخی گفتم که یعنی هنوز زندگینامه ننوشته‌ای؟ او هم گفت راست می‌گی! بعد من گفتم اگر جای تو بودم اسم کتاب را می‌گذاشتم «هنر معامله» و ترامپ گفت اسم خوبی است، حاضری برایم بنویسی؟»

اما این همه‌ی ماجرا نبوده است. دونالد ترامپ در مصاحبه‌های مربوط به تألیف کتاب هیچ‌گاه درست و حسابی جواب نمی‌دهد و شوارتز بعد از دو سه جلسه می‌بیند که انگار ترامپ نه علاقه‌ای به مصاحبه و جواب دادن دارد، نه اصلاً تمرکزی برای این کار. عاقبت شوارتز پیشنهاد می‌دهد که با این اوضاع خودش به دفتر کار ترامپ برود و مکالمات روزمره‌اش راگوش کند. ترامپ هم موافقت می‌کند. در ضمنِ همین مکالمات بوده است که شوارتز به دروغگویی دونالد ترامپ پی می‌برد و  این که “خودش هم باورش می‌شد که دروغی که دارد می‌گوید، در آن لحظه واقعیت دارد.” و یا متوجه می‌شود  که “خیلی از سرمایه‌گذاری‌های اشتباهی او را پدرش برای او رفع و رجوع می‌کرد. او خودش هنر معامله نداشت، بلکه هر بار پول پدرش نجاتش می‌داد.”

 

شوارتز درباره‌ی خودش هم اعتراف می‌کند که “من از خانواده‌ای مرفه و روشنفکر بودم، اما خانواده به صراحت از من می‌خواستند که روی پای خودم بایستم. در آن زمان زنم هم باردار بود و به زحمت می‌توانستم از پس اجاره‌ی آپارتمان‌مان در منهتن بربیایم. برای همین پذیرفتم.”

تونی شوارتز، در پایان، دانلود ترامپ را این‌گونه قضاوت می‌کند: برای ترامپ هیچ کس اهمیت ندارد. او هیچ دوستی ندارد. با آدم‌ها فقط تا زمانی خوب تا می‌کند که برایش استفاده داشته باشند. مردمی که به او رأی بدهند، در آینده خواهند فهمید که دونالد ترامپ غیر از پول و قدرت هیچ چیز دیگری نمی‌شناسد.

***

و اما آن‌چه در ادامه می‌خوانید، مطلبی است که حدود شش ماه پیش در شماره‌ی ۹۸ هفته‌نامه‌ی «تماشاگران امروز» (۴ اردیبهشت ۱۳۹۵) منتشر شد. حالا، بعد از به ریاست‌جمهوری رسیدن او، باید دید وضع انتشار کتاب‌های دونالد ترامپ در کشورمان به کجا می‌رسد و قرار است چه مقدار پول‌ساز باشد!

حضور پنج‌ساله‌ی دونالد ترامپ در بازار کتاب ایران

احسان رضایی: انتخابات ریاست‌جمهوری آینده آمریکا، برای ما بیشتر به خاطر مواضع سیاسی کاندیداهای آن در قبال برجام جالب توجه است. اما این انتخابات نکات دیگری هم دارد و سرشار از اتفاقات عجیب و غریب است. یکی‌اش این که از دونالد ترامپ، تندروترین کاندیدای ریاست‌جمهوری آمریکا، پیش از این کتاب‌هایی به فارسی ترجمه و منتشر شده است.

پیش از این، از رؤسای جمهور سابق و فعلی آمریکا، کتاب‌های خاطرات متعددی به فارسی برگردانده شده بود. از دیگر کاندیدای انتخابات سال بعد آمریکا، یعنی هیلاری کلینتون، هم دو کتاب خاطرات (یکی با عنوان «دعوت به کاخ سفید» شامل خاطرات دوران بانوی اولی او، دیگری «گزینه‌های سخت» شامل خاطرات دوران وزارت خارجه‌اش) به فارسی ترجمه شده بود. اما این که از یک سیاستمدار جنجالی ایالات متحده، که به مواضع تند و جنجالی شهرت دارد، در این جا کتاب راهنمای سبک زندگی منتشر شود، در نوع خودش پدیده‌ای به حساب می‌آید.

دونالد جی ترامپ، قبل از ورود به میدان سیاست، میلیاردری است که ثروتش را از طریق سرمایه‌گذاری در پروژه‌های ساختمان‌سازی پر سروصدایی به دست آورده و چندین بار از سوی وزارت دادگستری به نقض «قانون مسکن منصفانه» متهم شده است. شرکت او ظرف دو دهه به یک برند معتبر در صنعت ساختمان‌سازی تبدیل شده و در حال حاضر درآمد اصلی‌اش از اجاره‌ی برندش به برج‌هایی است که توسط دیگران ساخته می‌شود. این موفقیت در کسب و کار به ناشرها انگیزه‌ای داد تا از او کتاب‌هایی در زمینه موفقیت مالی و تجاری بگیرند. آن‌طور که در سایت شخصی خود ترامپ آمده، او ۱۶ عنوان کتاب دارد که اغلب آن‌ها در همین حوزه است. حالا نکته این‌جاست که از این  ۱۶عنوان، پنج عنوان به فارسی برگردانده شده است.

اولین بار سال ۸۹ بود که کتابی از این کاندیدای جنجالی انتخابات آمریکا در بازار کتاب ما منتشر شد. کتاب «دو مرد با یک پیام: چرا می‌خواهیم شما ثروتمند باشید؟» تألیف مشترک ترامپ و رابرت کیوساکی است. قبل از این کتاب، «پدر پولدار پدر بی‌پول» رابرت کیوساکی حسابی فروخته بود و طبیعتاً ناشرها سراغ کتاب‌های دیگر این نویسنده رفته بودند و این طوری پای ترامپ به بازار کتاب ما باز شد.

این کتاب به عنوان یکی از نسخه‌های پولدار شدن آسان چنان شهرتی دارد که علی‌رغم حجم ۵۰۰ صفحه‌ایش تا به حال سه بار به فارسی ترجمه شده و یک ترجمه‌اش سه نوبت چاپ دارد (انتشارات طاهریان، چاپ اول ۸۹، چاپ دوم ۹۱، چاپ سوم ۹۲ – انتشارات آیینه دانش، ۹۱ – انتشارات نسل نواندیش، ۹۴).

چهار عنوان کتاب دیگری که از ترامپ به فارسی ترجمه شده از این قرار است: «بزرگ فکر کن» (انتشارات فریور، چاپ اول ۸۹، چاپ دوم ۹۱)، «ترامپ: ۱۰۱ راه موفقیت» (انتشارات سیته، چاپ اول ۸۹، چاپ دوم ۹۳)، «چگونه مثل یک بیلیونر فکر کنید؟» (انتشارات نسل نواندیش، ۹۰) و ترجمه دیگر همان کتاب با عنوان «چگونه در زندگی برنده شوید؟» (انتشارات فرهنگ صبا، ۹۲)، «مثل یک قهرمان فکر کن» (نشر ارسطو، ۹۳ و نشر ریواس، ۹۴). به علاوه کتاب «چه کسی لیموناد را اختراع کرد؟ – دید مثبت» (انتشارات نسل نواندیش، چاپ اول ۸۶ و چاپ دوم ۸۸) هم هست که مقدمه‌ای از ترامپ دارد.

ترامپ در کتاب‌هایش معمولاً با دعوت به پولدار شدن شروع می‌کند. مثلاً شروع کتاب «چگونه مثل یک بیلیونر فکر کنید؟» این طوری است: «در دنیایی که بیش از شش میلیارد جمعیت دارد، فقط ۵۸۷ بیلیونر وجود دارد. این یک باشگاه بسیار اختصاصی است. آیا دوست دارید به ما بپیوندید؟» و بعد از این جملات انگیزاننده، ترامپ به دسته‌بندی مسائل و ارائه‌ی راه حل برای آن‌ها از دید یک ثروتمند می‌پردازد.

مثلا در کتاب «چرا می‌خواهیم شما ثروتمند باشید؟»، در ابتدا رویکردهای مختلف به سرمایه گذاری طرح و نقد شده است. بعد به پیشینه‌ی هر کسی (این‌که از پدر/مادر/مدرسه/دانشگاه چی یاد گرفته‌ایم) می‌پردازد و از آن‌ها کلیدهایی برای تفکر اقتصادی بیرون کشیده می‌شود. بعد پیشنهادهایی برای افزایش سرمایه (که از جمله این پیشنهادها، یکی هم «بازاریابی شبکه‌ای» یا هرمی است) به دست می‌دهد و در فصلی با عنوان «اگر شما جای من بودید، چه کار می‌کردید؟» به مشاوره‌ی گروه‌های خاص (دانشجوها، افراد با سرمایه‌ی کم، کسانی که در دوره‌ی انفجار جمعیتی به دنیا آمده‌اند و…) می‌پردازد.

توصیه‌های ترامپ معمولاً کلی است (به‌خصوص وقتی آن‌ها را، در همین کتاب اخیر، با توصیه‌های رابرت کیوساکی مقایسه کنیم که همراه با عدد  و جدول و نمودار است.) ترامپ بیشتر توصیه به گرفتن وکیل در معاملات دارد، دفتر کار پرزرق و برق را می‌پسندد (او می‌گوید «اگر دفتر کار خود را در محله‌ای ارزان‌تر بخرید، سریع‌ترین راه را برای نابودی تجارت خودتان انتخاب کرده‌اید»)، بر اهمیت جزئیات تاکید بسیار دارد و بر حفظ و مراقبت از ریال به ریال پول‌ها، حتا به قیمتِ برچسبِ خسیسی خوردن، تأکید دارد.

با این حال در میان همین توصیه‌های کلی هم اگر خوب بگردیم، باز خطوط کلی فکری این مرد جنجالی پیداست. مثلاً در مقدمه‌ی «چگونه مثل یک بیلیونر فکر کنید؟» می‌خوانیم: «بیلیونرها به فرصت‌ها یا موانع اهمیت نمی‌دهند. ما به معقول بودن، به این‌که مردم چه فکر می‌کنند، چه چیزی متعارف است و یا چه چیزی انتظار می‌رود، فکر نمی‌کنیم. ما پیرو شهود و بینش خود هستیم و اهمیتی نمی‌دهیم که دیگران آن را ابلهانه یا احمقانه تصور کنند.»

به هر حال این‌که ترامپ کتاب موفقیت در کسب و کار بنویسد، با توجه به روحیه‌ی خاص ترامپ که علاقه به نمایش خود به هر شکل ممکن دارد، چندان عجیب نیست. (او قبلاً در فیلم‌های «تنها در خانه ۲»، «وال استریت: پول هرگز نمی‌خوابد» هم بازی کرده و نقش کاریکاتوریِ خودش را ارائه داده است.) اما این‌که نسخه‌های ترامپ برای ثروتمند شدن به کار خواننده‌ی ایرانی بخورد، سؤالی است که برای جواب دادن به آن باید تأمل بیشتری کرد.

 

بازنشر مطالب خوابگرد فقط با لینک به منبع آزاد است. هرچند راه دزدی هم بازِ باز است!

این مطالب را هم خوانده‌اید؟

۱۶ نظر

  • Reply ... ۱۹ آبان ۱۳۹۵

    جالبه که هیچ کسی راجع به شناخت مردم امریکا از ترامپ از طریق کتابهاش توجه نکرده.کتابهایی که بعضی هاش تا هفته ها در صدر پرفروشهای امریکا بوده. وقتی کتابهای ترامپ خزنده تبلیغشون رو برای معرفی چهره اون به عنوان یک شاخص موفقیت در زندگی شروع کرده بودن هیلاری کلینتون احتمالا درگیر نقشه کشیدن واسه گرفتن موافقت بزرگان قوم بوده.

  • Reply Ahmad ۱۴ آذر ۱۳۹۵

    جالبه که نگارنده تمام سعی خود را به کار بسته تا از ترامپ بد بگوید.
    واقعیت این است که اگر او بی عرضه بود الان رئیس جمهور قدرتمندترین کشور دنیا نبود.
    اگر بی عرضه بود و با پول پدرش کار میکرد که الان میلیاردر نبود.(ضمن اینکه ۴ بار ورشکست شده).
    به قول حضرت علی که میفرمایند.: نگاه نکن که میگویدوبنگر که چه میگوید.
    او دشمن ماست ولی اگر راه موفقیت را از او هم یاد بگیریم ما برنده ایم.

  • Reply سجاد ۲۶ بهمن ۱۳۹۵

    بزرگی میگه:هرچقدر موفق تر باشید مخالفان بیشتری هم پیدا خواهید کرد. هرکسی نقاط ضعف داره ورفتار ترامپ طبیعیه.ولی راهی که رفته تعداد معدودی تونستن برن .پس به جای بدگفتن ازش بهتره اززندگی مالیش درس بگیریم.این آقای نویسنده میگه:پول پدرش نجاتش داده ولی من زندگی ترامپ رو خوندم وتا حالا چند دفعه کاملا ورشکسته شده ولی با تلاش وممارست دوباره ثروتمند شده.به نظرمن این نویسنده از رقیبای ترامپ پول گرفته که ازش بد بگه.

  • Reply علیرضا ۱۷ اسفند ۱۳۹۵

    به جای اینکه فقط نقد کنیم میتونیم از نکات مثبت افراد استفاده کنیم… جالبش اینجا بود که ترامپ از طریق نتورک مارکتینگ پول خوبی به جیب زد که همین الانم خیلی ها دارن توی ایران ازش پول خوبی درمیارن نمیدونم تا کی میخوایم خودمونو با بهانه های مختلف گول بزنیم

  • Reply اسماعیل مشهدی ۱ خرداد ۱۳۹۶

    سلام خواهشا مضخرف نگید بجای این حرفا یکم سطح مطالعاتتون رو بالا ببرید…
    اینکه کی چی گفته چرندیاتی بیش نیست ما ایرانیا عقلمون رو بکار نمیندازیم… انقد که شما واسسه همه چی یه پشت پرده میسازین به عقل خودشونم همچین چیزی نمیرسه خخخ

  • Reply سامان ۹ تیر ۱۳۹۶

    بسه دیگه بابا بسه
    شما رو به خدا بسه
    همه عالم بد هستن فقط ما خوبیم
    متاسفم برای مقاله و طرز فکرتون!

  • Reply فرزين ۱۱ شهریور ۱۳۹۶

    چرندیات محضه
    لطفا قبل از نشر این مزخرفات و گرفتن قیافه عاقل اندر سفیه برید راجع به زندگی و دارایی و موفقیت های ترامپ جستجو بیشتری کنید نه اینکه شایعات مخالفان بسیار او را ترجمه و نشر دهید

  • Reply سایروس ۲۹ شهریور ۱۳۹۶

    این همه بدگفتن از ترامپ و دروغ و دغل …چرا واقعا چرا؟به چه دلیل……

  • Reply کاوه ۱۶ اسفند ۱۳۹۶

    واقعا متاسفم برای ما نسل نجیب و اصیل آریایی که همش با خودخواهی و تکبر زندگی میکنیم و هیچ کسی رو قبول نداریم .
    مرد حسابی ترامپ اگه چیزی حالیش نبود که این همه ثروتمند نبود .درضمن اگر شما اهالی ریش و پشم قبولش ندارید مردم آمریکا قبول دارن و بهش رای دادند .
    لطفا کله مبارک رو از زیر برف در بیارید

    • Reply رضا ۱۹ شهریور ۱۳۹۷

      سلام برادر
      یک سوال دارم خدمتت
      اهالی ریش و پشم؟؟!
      اگر میخواهید چیزی رو اثبات کنید چرا مطلب مثبت دیگری رو به تمسخر میگیرید؟{آقای نجیب آریایی}
      مرد کسیه که پای حرف هاش استدلال بیاره نه اینکه دیگران رو به باد تمسخر بگیره
      یاعلی

      • Reply حامد ۲۴ مهر ۱۳۹۷

        داداش ، کاربر کاوه مسخره نکرده فقط توصیفی هستش و منظورش از اهالی ریش و پشم یک گروه هستش. چون اگه بگه حذب الهی که نیستن فقط اداشو درمیارن…
        چرا جبهه میگیری داداش؟ خوب فکر کن. منم با استدلال کامنتهارو دیدم ولی مسخرخ کردن نبود. تند میری زود قضاوت میکنی.

  • Reply حامد ۲۴ مهر ۱۳۹۷

    من از زندگی ترامپ چیز زیادی نمیدونم. بنظر خیلی موفق هستش. اینکه بخواهیم بگیم این و اون میگن متلقبه یا هرچیز دیگه که نمیشه. خب شاید باهاش دشمن باشن. در مورد هر کسی ممکنه پیش بیاد.
    به هرحال ترامپ خیلی باهوشه و ذهن باز داره . از وقتی هم که رییس جمهور شده خوب امریکارو اداره کرده. اگر ما هم یه مقامی مثل اون داشتیم کشورمون خوب پیشرفت میکرد. البته یه نکته هم هستش این هس که اگر مقام مرتبطی ببینه نظرش منظقی نیست حکمش رو نقض میکنه که یک نمونه اش رو خبر دارم. اما توی ایران نمیشه فقط حرفشو میزنن.

  • Reply آیهان ۵ آذر ۱۳۹۷

    بنده همین الان دارم کتابشو میخونم(قواعد خلق ثروت)
    واقعا که ذهن آدم رو بیدار میکنه
    شک ندارم که نویسنده این متن حتی یه جمله از کتاباشو نخونده
    ۱۲ مهارتی که ترامپ برای موفق بودن توصیه میکنه:
    مشتاق باشید سر سخت باشید به اهداف بزرگ فکر کنید از دانش و اطلاعات به عنوان اهرم قدرت بهره بگیرید دقیق باشید عمل کنید مخاطره پذیر باشید مخاطبان خود را بشناسید فن مذاکره را فرا بگیرید به شم خود اطمینان کنید از رقابت لذت ببرید بهترین سرمایه خود باشید
    انا فقط یک صفحه از کتابشه که خدمتتون نوشتم
    خجالت بکشید و اینقد منفی بافی نکنید
    آیهان از تبریز

  • Reply حمید ۷ شهریور ۱۳۹۸

    نویسنده محترم این مقاله، خوندن کتابهای ترامپ رو به شما هم پیشنهاد میکنم. مخصوصا دستان طلایی و بزرگ فکر کن

  • Reply Mشاه ۱۹ آبان ۱۳۹۸

    با سلام⁦??⁩
    برای من مهم نیست چه کسی این کتاب رو نوشته و چرا…
    من فقط میدونم توی کتاب مطالب خوبی مطرح شده که به من کمک می‌کنه برای همین میخرمش!در ضمن اگه نویسنده اصلی این کتاب نمیتوانسته حتی اجاره اپارتمانش رو بده چجوری یه کتاب درمورد تجارت و کسب و کار نوشته؟و قوانینی رو مطرح کرده که واقعا کاربردی و به درد بخور هستن؟؟؟اگرچه خودم به دروغگو بودن ترامپ معترف هستم؟و به عنوان یه فرد عاقل قبولش ندارم!!با این حال توی کسب و کار فرد موفقی بوده و هست!و واقعا ادم سخت کوشیه! هرچی وعده داده به مردم امریکا تا حالا ۹۰ درصدشون رو انجام داده!!

  • Reply Marichi ۱۰ دی ۱۳۹۹

    ترامپ که جایگاهش معلومه به نظرم شما بهتره اول یه بیوگرافی از خودتون بنویسین تا ما بدونیم شما با درچه جایگاهی قرار دارید که کسی مثل ترامپ رو اینطور تجزیه و تحلیل می کنید! یا از منابعتون بگید تا ما بدونیم متنی که به اسم شوارتز منتشر کردید تا چه حد موثقه! میگین نوشتار خودش نیست انتظار که ندارید ترامپ بشین پشت لپ تاپ و با ده تا انگشتش تپ تپ کتاب تایپ کنه براتون؟ مسلمه که یه نویسنده مسئولیت نوشتن مطالب اون رو به عهده میگیره در هرصورت کتب مفید و باارزشی ازش هست البته اگه مترجمان محترممون به حقوق نویسنده احترام بذارن و بنا به میل خودشون یا قوانین اجباری ناشران متون کتب رو تغییر ندن و هرچی خودشون صلاح میدونن ترجمه کنن!
    خب…شما از بیوگرافی خودتون و سایتتونو و نویسندگان و ادمیناتون بفرمایید بلکه بدونیم با کی طرفیم

  • شما هم نظرتان را بنویسید

    Back to Top